Run (雪警嘅歌)

Run》係蘇格蘭樂隊雪警嘅一首民謠歌,出自佢哋嘅第三張專輯《Final Straw》(2003年),2004年2月26號作為專輯嘅第二隻單曲喺英國發行。攞到音樂界嘅積極評價,並上咗英國單曲排行榜第五名,之後被多次翻唱,其中有Tre Lux、Three Graces、Damian McGinty、林憶蓮,同埋喺2008年11月30號將佢翻唱作品發行嘅Leona Lewis

Run
Run Snow Patrol song.jpg
雪警單曲
收錄喺專輯《Final Straw
B面Post Punk Progression
發行日期2004年1月26號
錄製時間2003年
錄音室Britannia Row Studios (London, England)
The Diving Bell Longue Studios (Glasgow, Scotland)
Britpop[1]
時長5:56 (唱碟版)
4:16 (radio edit)
唱片公司
詞曲
監製
雪警單曲年表
Spitting Games
(2003年)
Run
(2004年)
Chocolate
(2004年)
音樂影片
YouTube上面嘅"Run"

背景

雪警樂隊領銜者Gary Lightbody喺2000年有咗《Run》嘅初步構想。喺同《Q雜誌》Michael Odell嘅訪談入面,Lightbody表示呢個唔係一首關於「做個孩子」(佢通常闡述嘅思想)嘅歌,「我過去狂熱吸毒。在格拉斯哥藝術學院的酒吧一晚,我從樓梯上狠狠摔下來,Jonny Quinn在樓梯井找到我的時候我的頭上滿是鮮血…… 頭部磕破,眼睛睜不開,牙也磕掉了…… 在靠近Hillhead糟透了的小房子裡試圖摔斷我的吉他之後不久便寫了它。歌詞『Light Up, Light Up』對我而言猶如燈塔之光。」喺2009年《每日郵報》嘅採訪入面,Lightbody又話,「我們一無所有,僅格拉斯哥的一處公寓,還一直下雨。而在那個想象世界裡,卻遇見了更好的時光。」歌曲由Lightbody、Quinn、Nathan Connolly、Mark McClelland同Iain Archer一齊去寫。

音樂錄像

《Run》嘅音樂視頻喺2003年肯特郡嘅一處偏地拍。由Pual Gore導演,Suzie Morton製片,Ben Smithard拍攝,Tony Kearns編輯,Flynn製作公司喺2003年10月首發。拍攝過程入面,雪警樂隊成員用嘅紅色火焰仲引嚟當地嘅警察。

參考

  1. unsigned (October 2004). "Playlist". Spin.第20卷第10號. Buzz Media. p. 116. ISSN 0886-3032.

出面網頁

  1. 雪警樂隊官方網站
  2. Genius網站《Run》頁