漢高祖劉邦粵拼hon3 gou1 zou2 lau4 bong1前256年前195年)係漢朝開國皇帝,又嗌做漢高帝hon3 gou1 dai3

劉邦
Hangaozu.jpg
出生日 256年 BC 喺Wikidata改呢個
出生地 鳳縣 喺Wikidata改呢個
本名 Liu Bang
死亡日 195年6月1號 BC 喺Wikidata改呢個表達錯: 未預料嘅 < 運算符歲)
死亡地 長安 喺Wikidata改呢個
國籍 中國西漢 喺Wikidata改呢個
信奉 道教 喺Wikidata改呢個
職業 ruler 喺Wikidata改呢個
配偶 Empress Lü Zhi、Concubine Qi、Empress Dowager Bo、Zhao Ji 喺Wikidata改呢個
仔女 Princess Yuan of Lu、Liu Fei、Liu Ruyi、劉恆劉盈、Liu Hui (Prince of Zhao)、Liu You、Liu Zhang、Liu Jian 喺Wikidata改呢個
家族 House of Liu 喺Wikidata改呢個
阿爸 Liu Taigong 喺Wikidata改呢個
阿媽 Liu Ao 喺Wikidata改呢個
兄弟姊妹 Liu Bo、Liu Zhong、Liu Jiao 喺Wikidata改呢個

劉邦係楚國庶民出身,曾經喺地方做過亭長。秦末天下大亂,地方不斷有人起兵作亂。劉邦開始加入呢班人嘅行列。佢首先加入咗項羽嗰班人度,畀人封為沛公pui3 gung1。公元前206年劉邦率領士兵攻入京城咸陽,使到秦朝滅亡。

後來項羽亦都入咗京,封劉邦做漢王hon3 wong4。後來項羽遭到內亂,一啲下屬起兵反項羽,劉邦重因此同項羽對峙。公元前202年,劉邦贏咗項羽,迫到項羽自殺。劉邦自此做咗皇帝,定都長安國號大漢。

劉邦只係做咗七年皇帝,就喺公元前195年過身,廟號叫太祖,謚號叫高皇帝。

早年

細個嗰陣

劉邦喺公元前256年或者前247年出世。劉邦細個好仰慕信陵君,但自己未嚟得切成年,信陵君就死咗。之後信陵君舊門客張耳做緊外黃令,喺度招收門客,劉邦就咁去咗大梁投靠張耳門下做門客,重同佢做埋朋友。冇耐魏國亡國,張耳唔想幫秦國做嘢而改名換姓著草,劉邦亦都返鄉下。所以,劉邦做皇帝之後,佢一經過大梁,多數會搵機會祭祀信陵君;楚漢戰爭期間,張耳係常山王,俾佢舊友陳餘打敗之後,張耳亦投奔劉邦。後來劉邦喺秦都咸陽服徭役嗰陣見到秦始皇出遊,就感歎咁話:「嗟乎,大丈夫當如此也」。

娶咗呂雉

劉邦後生嗰陣有個外婦曹氏,生咗大仔劉肥,但因為未正式娶做老婆,所以劉肥唔係劉邦嘅嫡子。之後單父縣門閥呂公因為避仇而移居沛縣,沛縣士紳豪傑,都去咗祝賀佢。主吏蕭何負責排門客嘅座次,要求賀禮唔夠一千銅錢嘅客人,都要坐係堂下。而亭長劉邦就覺得沛縣一聚官吏冇乜咁巴閉,就吹到自己係帶咗「賀錢一萬」,其實就一個崩都冇。呂公見到劉邦嘅面相之後大吃一驚,覺得佢將來會係一個不平凡嘅人,所以就畀佢入到堂內坐。蕭何同呂公講:「劉邦淨係識講大話,冇咩成就。」但呂公就唔係咁認為。劉邦坐係上賓嘅位置之後,就大聲調侃其他沛縣官吏。呂公就對劉邦講:「我好識睇面相,但就冇見過好似你咁相貌不凡,我有個囡(呂雉),希望你可以娶佢做你老婆。」之後呂公嘅老婆呂媼就好嬲咁話:「你以前話過你個囡係寶貝囡,一定要嫁個好好嘅男人。沛縣縣令對你咁好,你唔肯嫁個囡畀佢不得止,現在居然要將個囡嫁俾劉邦?」呂公就話:「呢啲嘢,你婦道人家識條鐵咩。」最後,呂公都係將個囡嫁俾劉邦。呂雉後來就生咗漢惠帝劉盈同埋魯元公主

老人睇相

劉邦做亭長嗰陣,成日請假返歸耕田。有次呂雉同啲仔囡喺田度除草,有個老人家路過乞水飲,呂雉就畀水畀飯佢食。老人家就同呂雉睇相話:「夫人係天下貴人。」呂雉於是畀啲仔囡佢睇相,睇咗劉盈就話:「你之所以尊貴嘅原因,係因為呢個男仔。」跟住又幫魯元公主睇相,同樣都係富貴樣。老人家走咗之後,劉邦咁啱由隔離間屋走過嚟,呂雉於是將啱啱老人同佢哋睇相嘅事,話畀劉邦聽。劉邦問個老人去咗邊,呂雉就話:「唔係好遠。」於是去追個老人家,問翻佢啱啱嘅事,老人家就話:「頭先嘅夫人、仔囡個樣都似您,您個樣貴不可言。」劉邦就多謝佢話:「如果真係如你所講,我一定唔會忘記您嘅恩德。」劉邦發達之後,都搵唔返最初個個老人家。

反秦戰爭

放犯斬蛇

公元前210年十月,劉邦奉命押犯去驪山,中途有唔少人走佬。由於畀犯人走甩係死罪,劉邦索性放走嗮所有人,自己跟住著草。其中十幾個走犯肯同佢一齊著草,佢哋亦成為後來起義嘅部分勢力。後來,佢哋遇到條大白蛇擋路,劉邦一嬲之下用劍斬死條蛇,突然間有個老婆婆出現並喊住咁講:「我個仔係白帝個仔,化成白蛇瞓係條路上面,但俾赤帝之子殺死咗。」跟住就消失咗。由於秦始皇嘅先祖秦襄公話自己係白帝後裔,個個都覺得劉邦被賦予取代秦朝嘅天命,史稱「斬蛇起義」。秦始皇成日講「東南有天子氣」,由於嘗試以東遊,實行厭勝之術。劉邦就認為始皇東遊係要針對佢,於是就喺芒碭山山澤落草為寇。

據沛反秦

秦二世元年七月(前209年),陳勝同吳廣因為落雨延期,驚受到秦律嘅處罰,所以帶咗大概九百個役夫喺蘄縣大澤鄉(依家安徽宿州東南劉村集)起事,史稱「大澤之變」。嗰時好多郡縣嘅仕紳為咗響應陳勝而殺死郡守、縣令,而沛縣嘅縣令都好驚,希望可以響應陳勝,於是喺主吏蕭何、獄掾曹參等人勸縣令叫劉邦返嚟。縣令應承咗,跟住派樊噲去叫劉邦返嚟。劉邦去到沛嗰時縣令又反口,於是劉邦帶咗百幾個人喺沛縣城外射箭夾信,說服城入面嘅人殺咗縣令。而劉邦亦喺多次推讓之後,畀眾人推舉成為沛縣縣令,自稱沛公,徵發咗縣入面大概三千子弟,攻佔埋沛縣等地。劉邦起事之後,攻咗胡陵(江蘇省沛縣龍固鎮)、方與,亦守住咗豐。秦嘅泗水郡監圍攻豐,都畀劉邦軍所破。之後劉邦命令雍齒守豐,自己就率軍攻擊薛,泗水郡郡守打輸就走佬去戚(依家山東微山),冇幾耐仲畀劉邦左司馬曹無傷殺死埋。劉邦就帶兵返亢父。行到去方與,魏國丞相周市就過嚟攻打方與(依家山東魚台),嗰陣時佔據緊豐邑嘅雍齒就選擇獻出豐邑,投靠魏國嘅周市。劉邦勁嬲,跟住打咗幾次豐邑,但都打唔贏。

嗰陣時嘅東陽寧君、秦嘉喺留邑(依家沛縣東南)立景駒做王,劉邦就希望過去投奔佢哋,再去借兵打多鑊豐邑,半路遇到張良。章邯嘅偏將司馬枿就向緊北邊進兵,攻佔咗楚地,而且喺相地屠城,打緊碭郡。東陽寧君同埋沛公就帶兵,向西面迎擊,喺蕭邑嘅西邊同司馬枿打起上嚟,結果戰事不利,劉邦要退返去留縣休整,再獨自出兵打贏咗司馬枿,令到秦軍要退到碭縣嘅東邊。三日後,劉邦攻陷咗碭縣,再用周勃打頭陣打下邑,之後喺留邑回師聚兵。跟住嗰三日,劉邦打埋碭郡,攞到五、六千人做兵力。呢一刻,劉邦有大概九千士卒,跟住再去打埋下邑,最後回師打返豐邑,結果都係打唔贏。

投奔項梁

嗰陣時楚國嘅起義軍首領項梁喺薛城,沛公劉邦就率幾百騎兵過去投靠佢,項梁就畀咗劉邦五千士卒、十個五大夫等級嘅將領,劉邦就再攻多次豐,終於成功打贏。雍齒就著草到魏國。

當項梁知道咗楚王陳勝死咗而秦嘉立咗景駒做楚王嘅消息之後,項梁為爭取楚國父老嘅民心,就將喺外地嘅將軍叫返嚟薛城,一齊立楚懷王個孫熊心做楚王,亦都叫佢做「楚懷王」,而史家會叫佢做楚後懷王,項梁就自命做武信君。到咗六月,章邯攻佔咗臨濟,亦殺死魏王魏咎同埋齊王田儋。七月,劉邦就攻打亢父。章邯喺東阿包圍緊田榮。劉邦就跟住項梁帶兵過去幫田榮拖,成功打贏章邯。劉邦同埋項羽就乘勝追擊秦軍,追到去城陽,喺嗰度屠城,之後駐紮喺濮陽東邊,再同章邯軍打多鑊,成功打贏秦軍。章邯軍再次聚埋一齊,守喺濮陽、環水。劉項聯軍就離開咗,走去攻打定陶。八月,打定陶一直都打唔贏,唯有向西邊嘅雍丘出發,喺嗰度打贏多次秦軍,而五大夫曹參就跟住劉邦進軍三川郡,殺埋郡守、秦丞相李斯個仔李由。而同時,項羽、沛公仲帶緊兵打外黃,都未打贏。

到咗九月,項羽、劉邦攻打陳留嗰時,知道咗章邯喺定陶之役入面殺死咗項梁,班士兵勁驚。劉邦、項羽同埋呂臣叫楚懷王由盱台遷都到彭城。呂臣軍就駐軍喺彭城東邊,而項羽就駐軍喺彭城西邊,劉邦就駐軍喺碭城。

入關滅秦

秦二世二年閏九月(前208年九月),楚後懷王遷都彭城,佢將項羽、呂臣等將領嘅兵卒收畀自己率領,賜沛公劉邦做碭郡首長,封做武安侯,帶領碭郡嘅軍隊。又封項羽做長安侯,之後喺魯建國,被稱為「魯公」。呂臣做咗司徒,而佢阿爸呂清就做令尹。嗰時秦軍圍住趙國,趙國形勢危急,就係咁向楚王請求救兵。楚王就派宋義做上將軍、項羽做次將、范增做末將,北上幫趙國拖。而沛公就帶兵向西邊打秦軍。懷王同成班將軍之前傾掂數,講過邊個入到關中先,邊個就可以喺關中稱王,但嗰陣時秦軍太勁,成班將軍都覺得向西入關打秦冇着數,冇人肯去,只有項羽因為阿叔項梁嘅死,而非常想入關攻秦。但楚後懷王同成班將領都覺得項羽份人唔係幾掂,會為咗報阿叔嘅仇而屠城,所以唔畀項羽去西征,而沛公就一支公帶兵西征。

下個月,劉邦帶兵西征,得到咗項梁同陳勝嘅散卒,佢由碭郡到達成陽,同槓里嘅秦軍僵持,最終打贏咗王離帶領嘅秦軍,跟住又喺成武南邊打贏咗王離同埋東郡尉,揭開咗楚軍反攻嘅序幕,亦為宋義軍嘅前進、掃除前方障礙做咗貢獻。十二月,返到去栗,遇到楚軍嘅將領剛武侯,劉邦搶走咗剛武侯嘅軍隊,收編多咗四千幾個人,再同魏國將軍皇欣、申徒武蒲嘅軍隊一齊攻打昌邑,但未打贏,唯有兜路去到高陽。同一時間,王離輸咗畀劉邦,後嚟得知章邯下令要去圍住鉅鹿,項羽就同諸侯聯軍喺鉅鹿打贏秦軍,俘獲咗王離,招降埋章邯。

秦二世三年二月,劉邦喺昌邑遇到彭越,就同彭越聯軍攻打昌邑,但打唔贏。喺高陽,酈食其、酈商兩兄弟過嚟投奔,酈食其就勸劉邦襲擊陳留,搶走秦兵嘅糧食,所以酈食其就被封咗做廣野君,然後劉邦同酈商一齊去打開封,但打唔贏,唯有一路向西走。三月,劉邦到咗陳留西邊大概30公里嘅開封,同秦大將趙賁打咗獲,贏趙賁開嗮巷,又喺白馬、曲遇到秦國將軍楊熊,又打咗獲,都係贏到開巷,楊熊就著草走到滎陽,而秦二世就派使者斬咗楊熊示眾。四月,劉邦攻陷潁陽,又透過張良嘅幫助,佔領咗韓國嘅轘轅關。攞咗轘轅之後,劉邦帶兵由轘轅打到入去洛陽盆地。呢個時候,趙國嘅別將司馬昂啱啱想渡黃河,入函谷關。劉邦就向北攻佔咗平陰,截斷埋黃河渡口,又向南進軍,同秦軍喺洛城東邊打咗獲,又贏多次趙賁。

六月,同南陽郡守呂齮打咗次,攻入咗南陽郡,呂齮著草到宛城,劉邦本身打算唔追佢,但張良話如果咁做會令自己腹背受敵,所以一定要先打入宛城,劉邦於是就打入宛城,呂齮本來要自刎,但佢嘅舍人陳恢建議佢投降,呂齮應承咗,劉邦就封咗呂齮做「殷侯」,封陳恢食邑一千戶,然後劉邦就繼續西進,佢經過親嘅城都願意歸順佢。去到丹水嘅時候,秦國嘅高武侯戚鰓、襄陽侯王陵都喺西陵投咗降,劉邦於是掉轉頭去打胡陽,遇到番君吳芮嘅副將梅鋗,就同埋梅鋗一齊攻入咗析縣同埋酈縣。之後,劉邦派遣甯昌去秦國出使,但甯昌都仲未返嚟。同一時間,鉅鹿之戰結束,秦國將領章邯向項羽投降。

趙高刺殺秦二世之後,就派人同劉邦講,佢願意割地畀劉邦,但劉邦覺得可能有伏,而且趙高份人咁奸,所以劉邦唔單止唔應承趙高,仲處死咗秦國嘅使者,同時又加快攻擊嘅腳步,運用張良嘅計謀,派咗酈生同陸賈去遊說、行賄武關嘅秦將,同時又去偷襲武關。八月,劉邦成功攻入咗丹水河谷嘅險要武關,咁意味住秦國嘅東南門戶已經被打開。之後,秦王子嬰即位,去派人刺殺趙高,而且動用嗮關中所有嘅軍隊,同派大軍守住秦國。而喺蟯關、藍田之戰入面劉邦打贏埋秦國最後一支軍隊,成功進入秦國。秦國朝廷勁驚,劉邦最後到咗霸上。子嬰就坐住素車白馬喺軹道投降,劉邦反對其他將領嘅建議,唔肯處死子嬰,只係俘虜咗佢就算。

楚漢相爭

約法三章

漢元年十月(前207年十月),秦王子嬰喺軹道向劉邦投降,秦朝滅亡。史家一般當呢個月做「漢元年」嘅開始。

劉邦見到秦國皇宮入面富裕堂皇,就想要入住秦宮,享受榮華富貴,但就畀樊噲張良等人阻止。於是劉邦下令封咗秦王嘅王宮府庫,帶兵回程返去霸上,而蕭何等人就收咗秦朝嘅地圖、戶籍資料等。之後,劉邦召見咗咸陽附近嘅父老、豪傑,慰勞佢哋話:你哋都忍咗嚴苛嘅秦律好耐,然後就同佢哋約法三章,將嚴苛嘅法例全部廢除,而且官吏仲可以繼續做返舊職。同時劉邦亦拒絕咗秦人嘅犒勞。劉邦咁做,大得秦人嘅民意,百姓反而仲驚劉邦第時做唔到王。

鴻門宴

有人同劉邦講:「秦國比六國富裕十倍,而地形又易守難攻。聽講章邯投降項羽,項羽要畀章邯到關中稱王,如果章邯咁做,你就冇得稱王啦,你快啲去守住函谷關,唔好畀班諸侯有機可乘。」劉邦採納咗個提議,命人守函谷關。十一月中,項羽帶住諸侯聯軍行到去函谷關,而佢得知劉邦已經派人守住咗關中關口就好嬲,下令黥布等人去攻破函谷關。十二月,項羽去到戲(依家陝西西安),準備攻打劉邦。而劉邦軍嘅左司馬曹無傷派人同項羽告密,項羽就更加嬲。而項伯因為同張良係好朋友,所以就去咗劉邦軍度希望勸告張良走佬,唔好畀亂軍殺咗,而張良就因為項伯求項羽唔好出兵。所以就發生咗鴻門宴嘅故事。鴻門宴中,項羽冇聽從亞父范增嘅計謀,令到劉邦可以逃過一劫。(而俗諺「項莊舞劍,意在沛公」就係嚟自呢一度。)