Busy desk.svg User:Detective Akai()而家生活忙碌,未必可以及時答得到你嘅提問。


Detective Akai
HIH Kitashirakawa Naruhisa.jpg
我,Akai博士,就好似北白川宮成久王咁靚仔,冇花冇假
英文名Akai
原名赤井
出世xxxx年xx月xx日
國籍 香港
別名Detective Akai
Akai博士
偵探赤井
赤井博士
宗教信仰天主教
仔女赤井博
Wikipedia:Babel
yue-4
呢位用戶能夠用地道粵語溝通。
zh-4
這位用戶能以地道中文交流。
en-2
This user is able to contribute with an intermediate level of English.
ja-1
この利用者は簡単日本語を話します。
睇睇用戶語言
大考倒數
Flag of Hong Kong.svg 中國香港) – 2021年6月15號
距離依家重有42
用當地時間嚟計
若果發現倒數時間唔準,請刷新頁面快取。

大家好,我叫Detective Akai,中文名係偵探赤井,可以叫我做Akai 博士(又叫赤井博士)。如果我係改野時有錯嘅,大家可以響我嘅對話頁入面同我傾下。請多多指教!

由於最近成績有所下滑,加上生活忙碌,決定放學業響第一位,所以會減少上維基嘅時間。如果要搵我,一係@我,一係就直接響我個討論頁到同我反映,如果唔係咁做,我唔會理會。

依家集中寫嘅文
文章
小泉純一郎
ZARD作品一覽
東條英機
12港人案
一直留意嘅文
文章
名偵探柯南角色一覽

好鍾意嘅野

個人興趣廣泛,鐘意嘅野多到不得了。最鐘意嘅男歌手:張國榮;最鐘意嘅女歌手:坂井泉水;最鍾意嘅樂隊:ZARDB'zX JAPAN披頭四(個人偏老派口味);最鍾意嘅樂團:Twins;至鍾意嘅漫畫:名偵探柯南高達HunterxHunter;偶像:孫中山岑子杰小泉純一郎;仰慕嘅人:英女皇!!!

個人覺得繁體簡體更加有美感,意思更深一層。就好似「後」咁。「彳」係指行走;「幺」係絲嘅象形字;「夊」係「止」嘅掉轉,而「止」係嘅象形文字。咁樣唔難理解呢隻字原先嘅意思:係指「絲線捆住咗隻腳而落後」咁解,同現今嘅意思有幾分相似。正因為咁,我唔明點解簡體會簡化成「后」,一個同原意完全冇關係嘅字。「后」,原先係指將手圈放響嘴上大叫,令D聲傳到好遠。遠古時代多數係有權嘅女人先至可以咁做,所以「后」係指一個人好有權力咁解,係一個尊稱,例如【皇后】。唔知邊個諗出嚟嘅屎橋,居然用「后」成為「後」嘅簡體,完完全全顫倒哂個意思。呢點響好多字亦有發生過,就好似「廣」同「广」,唔信可以上中維查下。所以,話簡體係「殘體字」,一D都冇錯,不過係有D唔尊重。

我個人對中文中史、香港時事同政治略有研究,對呢方面有興趣嘅 / 響編輯呢D類型文章上遇到難題嘅朋友,可以搵我傾下,我十分歡迎!(仲好開心添!)

個人簡歷

香港人。天主教徒,努力學緊日文英文ing。我比較擅長中文,歡迎大家用中文同我交流(英文同日文都得嘅)。

我個人鍾意寫一啲政治嘅文章;主打傳記,呢點亦係我個人比較擅長寫嘅一類文章。偶爾會幫手執執其他topic。

其實我個人並唔反對由其他維基譯返嚟(因為我都會咁做)。至不過係憎一啲一字不漏咁照抄過嚟、完全譯都冇譯嘅文。

係,我自認我並唔係一個心胸廣闊嘅人。但係如果你講明個道理畀我知,我係錯嘅會認咗佢(並且會道歉)。

好努力寫嘅文

你知唔知系列

自製Template

寫緊嘅文

想執但暫時未得閒執嘅文

香港類

國際類

日本類

日本皇室

雖然其中唔少文都係由我本人開嘅,但係睇返之後我覺得要大執。

漫畫類

想開嘅文

日本皇室

Thanks

由我炮製嘅活動

希望引入

機械人

依家我開咗個機械人Akai Hiro-Bot,希望獲批。

個人用戶框

呢個維基友自認係直同志(對同志好好嘅異性戀人士)。
呢個維基友好鐘意睇名偵探柯南,鐘意到飯都唔洗食。
 呢位用戶鍾意踢足球
譯 寫
到 到
想 斷
嘔 手
邇位用戶呼籲多啲人手加入維基百科


♀♂呢個用戶自認異性戀